Preken for Treenighetssøndag

Her kan du laste ned eller lese preken for søndag 30. mai 2021.

Å vokse i Ånden resulterer i å tjene Gud. Lukas 10,21-24 Innledning

Det er gleden for hver av foreldrene å se barna sine vokse og bli ansvarlige. Det er også givende for lærerne når de ser elevene vokse opp til å bli ansvarlige mennesker i samfunnet. Både foreldre og lærere gir den nødvendige støtten til at barna kan vokse fysisk, mentalt, følelsesmessig og åndelig. I vekstprosessen får barnet oppgaver å utføre. Foreldrene og lærerne vurderer prestasjonene og korrigerer eller kommenterer der det er nødvendig.

Jesus jublet i Den hellige ånd.

Teksten vi leste i dag kommer etter teksten der de 72 disiplene kom glade tilbake fra tjenesten. Jesus hadde sendt dem til hver by og hvert sted han selv ville besøke. De kom tilbake med en seiersrapport: «Herre, til og med de onde åndene er lydige når vi nevner ditt navn» (Lukas 10,17).

Dagens tekst begynner med at Jesus glede seg i Den hellige ånd. Hvorfor gledet Jesus seg? Jesus priste Gud for at han åpenbarte sin identitet til umyndige små, som var skjult for vise og forstandige. «Umyndige små» betyr ikke nødvendigvis barn, men kan symbolsk bety at en ikke har lært det, eller har hatt spesielle egenskaper for å lære seg det. Da Jesus kalte hver av dem, hadde han et formål å gjøre dem til å bli disipler. Mens de var sammen med Ham, forsto de ikke identiteten hans. Men når de gikk på praksis alene og brukte navnet Jesus, åpenbarte Gud kraften som var i Jesu navn. Hva om de ikke hadde prøvetjenesten? For at vi skal vokse i Ånden og tjene Gud, må vi være villige til å prøve ut det vi har lært av Jesus. Gud vil åpenbare sin kraft mens vi er i tjenesten hans.

Det er også mulig at Jesus gledet seg over seiersrapporten. Sannsynligvis følte Jesus at han hadde oppnådd sin hensikt ved å forme disipler som skulle dele hans tjeneste. Som forelder eller lærer forbereder Jesus og sender oss til sin tjeneste i Den hellige ånds kraft. Han gleder seg når vi kommer tilbake og gir ham rapportene om det vi opplevde. Det trenger ikke alltid å være bra. Gud vet at han har sendt oss inn i en utfordrende verden. Imidlertid vet han også at han har gitt oss sin autoritet.

Gud har skjult dette for vise og forstandige

Jesus er ikke nødvendigvis imot læring og kunnskap, men hovedpoenget her at det er mulig for alle mennesker å forstå den grunnleggende kunnskapen om Jesus når den blir åpenbart. Disiplenes innsikt om Jesu identitet var ikke et resultat av studiet eller opplæringen av spesielle egenskaper. Det var Gud selv som åpenbarte for dem. De hadde sett at bare Gud kunne gjøre noe av det Jesus gjorde. Imidlertid hadde de ikke helt forstått hvem Jesus var. De skjønte ikke at det ikke er noe skille mellom Gud Faderen og Jesus, Guds Sønn. Det faktum at Jesus jublet i Den hellige ånd oppfyller treenigheten. Gud Fader var i Jesus. Jesus var i Den Hellige Ånd og Den Hellige Ånd er i Jesus. Alle tre er ett, Gud Fader, Sønn og Den Hellige Ånd. Når vi tar imot Jesus som vår frelser, har vi mottatt Treenigheten. Nå starter vi treenighetstiden, som er en veksttid. Gud er klar til å åpenbare seg selv og sin makt gjennom vår tjeneste. Gud vil også bruke oss til å tjene andre, som han brukte den barmhjertige

samaritan. La oss be og være klar til å tjene Gud og være villige til å prøve ut nye ting.

mulig at tanken og fornuften kan stå i veien for at vi kan ta dette til oss. Husk at Gud kan bruke

Det er

oss akkurat som vi er.

Sammendrag

  • Gud forventer at vi skal tjene ham
  • Det lønner seg å være villig til å prøve ting
  • Gud kan åpenbare seg for alle mennesker uavhengig av deres integritet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s